Hoppa över menyn

Sara i Syster Fritz (Iller #27)
Barn är temat för sista nummer av ILLER. Hur är det egentligen att leva med barn? Och hur funkar en vardag med dagishämtning, matlagning och läxläsning när man inte ser?. ILLER har pratat med Sara Backström Lindeberg, mamma till två barn, musiker, musiklärare, och medlem i bandet Syster Fritz.

José González (Iller #26)
Musiken har varit ständigt närvarande under José Gonzalez uppväxt. Han inspirerades tidigt av bland annat Beatels, Chet Baker och bossa nova. González har gjort en musikalisk resa via punk och hardcore och är idag en sing-song-writer med världen som scen. När första albumet Veneer kom 2003 var han tjänstledig från sina forskarstudier. Efter bara några veckor insåg han att musiken var det han skulle satsa på. Därefter har det varit ett ständigt turnerande jorden runt och förra året kom andra skivan In our nature. José har just kommit hem från en spelning i USA. Fredrik har tagit med sig några lussebullar och träffar José i en studio i Göteborg. Hur känns det egentligen när ens hobby plötsligt har blivit ett yrke? När ens drömmar plötsligt blir verklighet?

Callisto (Iller #25)
Ann-Charlotte träffar Sveriges enda gothic fusion bellydance lärare: Callisto. Hon gillar inte bara hösten, utan dyrkar mörkret.

Skräckfilm (Iller  #25)
Vissa samlar på kapsyler, vänner på facebook eller något annat. Andra samlar på skräck, eller åtminstone skräckfilm. En av dom är Stefan Mathisson i Göteborg. Det finns mycket som gör en bra skräckfilm en riktigt ruskig upplevelse. Fredrik träffar Stefan hemma i hans TV-soffa och får en guidning i skräckfilmens alla mörka hörn.

Iki Magnusson (Iller #24)
Iki Magnusson är projektledare för Utopia, ett projekt som går ut på att, utifrån hiphopen som bas, skapa delaktighet i kulturlivet. Att ge alla, oavsett hur våra kroppar ser ut, ursprung eller kön, samma möjlighet till att utvecklas. Som ett led i detta driver hon också Fittcrew Breaking, och undervisar bland annat personer i rullstol i breakdans. Fredrik träffar Iki och frågar vad queer är för henne.

Ful (Iller #24)
Fredrik träffar kulturjournalisten Malin Holgersson som är engagerad i Ful, som i grunden är en queerfeministisk tidskrift. Men tidskriften har även utvecklats till att bli en poddradio under namnet Fulradio, där Malin Holgersson är producent. Ful har lanserat ett manifest, där man bland annat utgår från att motsatsparen man/kvinna och han/hon är en konstruktion. Istället använder man hen.

Olivia Bergdahl (Iller #23)
Olivia Bergdahl gjorde sin debut på den estradpoetiska scenen 2001. Året därpå började hon tävla och 2007 blev hon svensk mästare i Poetry Slam. I våras åkte hon till Paris för att vara med i VM och kom på fjärde plats. Till hösten kommer hennes samlade scentexter ut som bok.

Oliva har just tagit studenten och ska flytta hemifrån. Hennes skolgång har varit en balans mellan poesin och läxorna. Hon fick en diktafon i studentpresent och utan konkurrens från skolböckerna kan hon nu ge fullt utlopp för sin kreativitet. Fredrik träffar henne för en pratstund kring poesi, nutid och framtid.

Bröllopsförberedelser (Iller #22)
Att ordna ett bröllop kräver ibland månader eller kanske rent av år av planering. Kyrkan, prästen och bandet ska bokas. Blommor, mat och dryck ska beställas. Det är med andra ord mycket som ska fixas och när väl klockorna klämtar ska allt vara på plats. Iller träffar Annica Åkesson två dagar innan bröllopet. När det inte blir som planerat gäller det att hålla huvudet kallt.

Bröllopskoordinator (Iller #22)

Att planera sitt eget bröllop är ingen liten sak. De flesta börjar minst ett år i förväg. Men det finns också de som väljer att lämna bort en del eller hela planeringen. ILLER har åkt till Skövde för att träffa Kirsi Minkinnen, en av landets första utbildade bröllopskoordinatorer. Hon tar hand om allt från val av inbjudningskort, brudbukett, till planering av vigsel och fest. I vissa fall är hon även med under självaste dagen.

Möhippa (Iller #22)

Svensexan eller möhippan är en närmast självklar del av att gifta sig. Tidigare var det inte helt ovanligt vännerna försökte göra sitt bästa för att göra bort den blivande brudgummen eller bruden. Men under de senaste åren har trenden vänt. Idag är det desto vanligare att man gör det till en trevlig upplevelse. Åsa Jonsson har nyligen blivit väckt av sina kompisar, som vill ge henne en dag att minnas. Silversmeden Anna Martinsson tar en lördagsförmiddag emot den glada möhippan.

Bröllopstrender (Iller #22)
Bröllop har följt olika trender genom åren. Fredrik har tagit sig till en brudklänningsaffär för att träffa etnologen Eva Knuts. Hon har forskat om hur trenden har förändrats från de stora bondbröllopen som varade i flera dagar till dagens bröllop.

Louise (Iller #21)
Louise är en av många som drömmer om Asien. Efter studenten åker hon tillsammans med kompisen Erika för att kuska runt i Kambodja, Vietnam, Thailand och Laos. I ett helt år har dom planerat sin resa så detaljerat som möjligt. Dom har lagt ner timmar på att tänka kring allt från resrutten, reskassan, till packningen. Att hitta en lämplig ryggsäck är bara en av många saker som ska prickas av innan det bär av.

Eva Fridh (Iller #21)
Eva Fridh hade en tillfällig anställning som informatör . När tjänsten tog slut kände hon att det var läge att göra något helt annat i sitt liv. Istället för att gå hemma och söka nya jobb, valde hon att åka som volontär till Etiopien med organisationen Bartholomey Christian Association. Det blev en resa som gav nya perspektiv och en annan bild av världen.

Citypolarna (Iller #20)
Iller träffar Sofia Hansson, som är med i Citypolarna.se. En community som går ut på att träffa vänner via nätet och som finns i Göteborg, Malmö och Stockholm. På sajten kan man bjuda in folk till olika aktiviteter eller följa med på andras arrangemang. Sofia Hansson ska gå på teaterföreställningen Richard den III och väntar i foajén på Studentkåren i Göteborg. Citypolarna är ett sätt för henne att träffa nya kompisar. Men vad är det egentligen att vara kompis?

Dumpstring (Iller #19)
Linda och Anneli trycker mot en vägg vid en nästan tom parkeringsplats i ett blåsigt Malmö. I väntan på att det ska bli fritt fram för ännu en dumpstringsaktion berättar dom om varför dom lever på slängd mat som dom hittar i livsmedelsbutikernas containrar.

Dem Collective (Iller #19)
Klädindustrin är en riktigt stor miljöbov. Dessutom sys dina kläder i många fall av sömmerskor som arbetar under slavliknande förhållanden.

Ann-Charlotte har träffat Karin Stenmar som tillsammans med Annika Axelsson startat ett eget klädföretag.. Eftersom dom inte hittade några fabriker där arbetarna hade det bra bestämde dom sig för att starta en egen. Nu har dom två fabriker på Sri Lanka där sömmerskor har tre gånger så hög lön som sömmerskor i andra fabriker. Och bomullen är ekologiskt odlad.

Studentboende (Iller #18)
Paulina Johansson pluggar till dietist och bor i en studentlägenhet i centrala Göteborg. Fredrik tittar in på en kopp kaffe och pratar heminredning.

Fuldesign (Iller #18)
Vad är fult och vad är snyggt? Fredrik möter Roland Larson från Fuldesign, en designgrupp i Stockholm som jobbar med humorn som riktmärke. Roland berättar bland annat om trender, Jesus i plast och mormors broderier.

Bilddagboken (Iller #17)
Möt Fanny Berglund, en av dom 600 000 unga som fastnat för Bilddagboken. Hon berättar om varför hon tror att det är så populärt att lägga ut bilder och dokumentera sin vardag.

Fotbollsfrun (Iller #17)
Mitt i städningen i radhuset utanför Kalmar har ILLER fångat den bloggande fotbollsfrun Malin Wollin. Lyssna på hennes berättelse om bloggande och beroende.

Octagon (Iller #16)
Breaking startade i Bronx New York i slutet av 70-talet. Nu influeras dansen av allt ifrån kampsport till akrobatik. Häng med till replokalen där danskollektivet Octagon breakar loss.

DJ Ego (Iller #16)
Vad är scratching? SM-mästaren DJ Ego guidar bland beats och lär ut grunderna.

Blue (Iller #16)
En av de konstnärer som utsmyckar det offentliga rummet är Carolina Falkholt, alias Blue. Hon har gjort en resa från den förbjudna graffitins värld till laglig gatukonst. Möt henne utanför loppmarknaden Kommersen vid Första Långgatan i Göteborg.

Tema: Stereotyper (Iller #15)
Frilansjournalisten Anna Bergholtz och regissören Erik Lundin kommer till studion och pratar om stereotyper. Varför är det så många palestinasjalar i studion? Vi träffar också modedesignern Johanna Sköld vars kollektion “Men fittor har vi allihop” tar avstamp i fyra klassiska kvinnliga stereotyper.

Intervju: Catti Brandelius (Iller #14)
Vad har Evert Taube, Profesora och Miss Universum gemensamt? På pappret inte så mycket, men om man tittar närmare på saken inser man att det i princip är likhetstecken mellan alla tre.

Tema: Tvångstankar (Iller #13)
Står du och drar i dörren för att försäkra sig om att den verkligen är låst? Stiger du upp från sängen 10 gånger för att kontrollera att spisen verkligen är avstängd? Tvättar du händerna om och om igen? Det finns en mängd beteenden som är hopkoppladetvångstankar och handlingar alltså sånt man gör tvångsmässigt mot sin vilja.

Tema: Flow (Iller #12)
Vi pratar om utmaningar eller snarare drivkraften bakom. Alltså varför vissa frivilligt ger sig själva jobbiga uppgifter som att klättra upp för en bergsvägg eller ställa sig på en scen eller lära sig cykla enhjuling. Eller som utövarna av Parkour där uppgiften är att hoppa över elskåp och bänkar eller ta sig upp för en husvägg. Vi ringde till Alex Segerstein som är ordförande i Le Parkour Sweden.

Tema: Nätdejting (Iller #11)
I det här numret kollar vi lite närmare på nåt som fler och fler ägnar sig åt och som för en del till och med verkar vara en livsstil - nämligen nätdejting. Vi har träffat några som har koll på grejerna, Lovisa som är en erfaren nätdejtare, Marie Hagberg som är matchmakingkonsult, och Lars-Peter Stuchly som är terapeut och familjerådgivare.

Tema: Sociala nätverk (Iller #10)
ILLER har botaniserat bland ett par populära sociala nätverk och communities på nätet. Vi pratar med bandet Äkta Kärlek om Myspace och musikdistribution på nätet.

Second Life är en virtuell tredimensionell parallellvärld. Philip Rosedale är VD för Linden Lab som driver Second Life. Matt Wyndowe och Julio Vasconcellos från podcasten iinnovate träffade honom för en pratstund.

Arne-Kjell Vikhagen är doktorand vid Göteborgs Universitet där han forskar kring datorspel.
Hela intervjun med Arne-Kjell Vikhagen (Iller #10)

Tema: Kampsport (Iller #9)
ILLER har träffat Elvira Kivi - EM-medaljör i judo, som just nu tränar inför Paralympics 2008 i Peking.

Intervju med Markus Lindberg (Iller #9)
Markus Lindberg, redaktör på kampsportstidningen Fighter Magazine, berättar mer om olika kampsporter.

Julspecial (Iller #8)
Till alla er som får en massa ångest på doppardagen eller dagarna innan: här har ni en liten julklapp - en kurs i konsten att uthärda. ILLER har träffat antistressterapeuten Morayma Rivera som med några konkreta avslappningsövningar underlättar överlevnaden under julhelgen.

Reportage: Egenföretagande (Iller #7)
Vad gör man om man har världens bästa affärsidé i huvudet? Startar eget? ILLER har träffat llias Bennani som för fem år sedan startade företaget Improve your life.

Intervju: Startlinjen (Iller #7)
ILLER pratar med Fredrik Lindberg från Startlinjen, en rådgivningslinje för personer som har eller håller på att starta eget. Telefonnumret till NUTEKs Startlinjen är 020-35 10 10.

Reportage: Postporn (Iller #7)
PostPorn är ett nytt ideellt nätverk för produktion av pornografi. ILLER har träffat en av initiativtagarna.

Reportage: Unique Generation (Iller #6)
“Det är mycket roligare att vara unik än annorlunda. Oavsett funktionshinder eller inte är det människan som är viktig.” Det handlar om Unique Generation, en nystartad ungdomstidning.

Punktskriftsvykort (Iller #6)
Victoria Öjefors berättar om Unga Synskadades initiativ för att nå de nya ministrarna i Reinfeldts regering - punktskriftsvykort!

Intervju: Anna Sjögren (Iller #5)
ILLER har träffat Anna Sjögren som från hästryggen berättar om sina erfarenheter som synskadad ryttare.

Intervju: Victoria Öjefors (Iller #5)
Victoria Öjefors är ny ordförande i Unga Synskadade. ILLER träffade henne för att ta reda på vilka frågor hon kommer att fokusera på som ny ordförande.

Intervjuer: Folkpartiets utspel om specialskolor (Iller #4)
Henrik Götesson på US riks kommenterar folkpartiets utspel om återinförandet av specialskolor. Fredrik Malm, ordförande i Liberala ungdomsförbundet svarar.

Intervju: Carl Thegerström (Iller #3)
US har påbörjat ett projekt som syftar till att få handikappvetenskap att bli ett obligatoriskt ämne på lärarhögskolan. Detta för att öka lärarnas förståelse och kunskap om olika funktionshinder. ILLER har pratat med Sofia Näsström som skall leda projektet och Carl Thegerström, nybakad lärare och synskadad.

Intervju: Inför SM i goalball (Iller #3)
Vi gratulerar Lisa, Åsa, Malin och Nikolina som den 6:e maj 2006 vann dam-SM i goalball. Grattis också till Markus Berggren i Tumba som vann SM i schack för synskadade. ILLER träffade goalballgänget under uppladdningen inför SM.

Intervju: Carola (Iller #1)
Vi träffar schlagerdrottningen Carola som dagen till ära har förlängt sitt hår.

Extra:

Sminkskolan, del 6 (Iller #12)
Birgitta Lagerholm från Makeupstudion lägger sista handen på Ann-Charlottes numera översminkade ansikte. Sista avsnittet vigs åt pussmunnen.

Sminkskolan, del 5 (Iller #11)
Birgitta Lagerholm från Makeupstudion ångar vidare med ILLERs sminkskola. Det är tydligen zickzack-tricket som gäller för att få till mascaran.

Sminkskolan, del 4 (Iller #10)
I den näst sista delen av ILLERs sminkskola får vi lära oss några knep för att få ögonskuggan att lysa! Birgitta Lagerholm från Make up-studion är vår ciceron.

Sminkskolan, del 3 (Iller #9)
I den tredje delen av ILLERs sminkskola får vi lära oss några knep för att få ögonfransarna att lysa. Birgitta Lagerholm från Make up-studion guidar oss.

Sminkskolan, del 2 (Iller #8)
ILLERs sminkskola del 2: Rouge.

Sminkskolan, del 1 (Iller #7)
ILLERs sminkskola del 1: Att lägga grunden.